Çin'deki Xinjiang Tıp Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yemeklere tuz eklemek depresyonu tetiklediği ortaya çıktı.
Yemeklerine ilave tuz ekleyen kişilerin, nadiren tuz ekleyen kişilere kıyasla depresyon riski yaklaşık %40 daha yüksek çıktı.
500 Bine Yakın Kişide Test Edildi: Risk Giderek Artıyor
Yemeklere tuz eklemenin depresyonu tetiklediğini ortaya çıkaran bu araştırma, İngiltere’de 439.412 yetişkinin sağlık verileri üzerinde gerçekleştirildi. Ve bu katılımcıların tuz kullanım alışkanlıklarına bağlı olarak psikolojik analizler yapıldı. Bu verilere göre;
9.516 kişide depresyon,11.796 kişide anksiyete tespit edildi.Bu sonuçları veren bireylerin büyük çoğunluğunun tuz kullanımının yüksek olduğu fark edildi. Nadiren tuz ekleyen kişilerde bile bu riskin %5 ila %8 arasında arttığı gözlemlendi.
Peki, Tuz Neden Psikolojik Rahatsızlıkları Tetikliyor?
Araştırmacılar, yemeklere tuz eklemenin depresyon riskini artırmasının arkasında şu üç maddenin olduğunu belirtiyor;
Tuzun biyolojik yaşlanmayı hızlandırması,Zihinsel sağlık sorunlarına zemin hazırlaması,Serotonin ve dopamin gibi ruh hâliyle bağlantılı hormonları etkilemesi.İlginizi çekebilir;
Osmanlı’dan günümüze: Tuz hakkı nedir?
Zemin temizliğinde devrim: Yerler haftalarca toz tutmayacak!
Kore yemeği kimchinin obeziteyi azaltma ve bağırsak sağlığını iyileştirme etkileri keşfedildi!