İsrail’in önde gelen gazetesi Haaretz, Erdoğan’ın Suriye’de kurmak istediği askeri yapı üzerinden ABD'nin desteğini alarak bölgesel güç konumuna gelmeyi hedeflediğini yazdı.

SURİYE PLANINDAKİ ASIL HEDEF: ULUSLARARASI MEŞRUİYET

Haaretz’in kıdemli analistlerinden Zvi Bar’el, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye’de teröre karşı mücadele söylemi altında ABD’nin onayını da alarak bölgesel bir askeri güç inşa etmeyi hedeflediğini yazdı. Analize göre, Erdoğan bu hamleyle sadece Suriye değil, Irak ve Ürdün’ü de kapsayan bir askeri ağ kurarak Türkiye’nin diplomatik, ekonomik ve askeri gücünü tahkim etmeyi planlıyor.

İSRAİL-TÜRKİYE GERİLİMİ: HAVA SAHASINDAKİ ÇATIŞMA TEHLİKESİ

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, geçtiğimiz günlerde Antalya’daki Uluslararası Diplomasi Forumu’nda yaptığı açıklamalar analizde öne çıkarıldı. Fidan’ın İsrail, ABD, Türkiye ve Rusya arasındaki olası doğrudan hava çatışmasını önlemeye yönelik askeri anlaşmalar yapılabileceğini belirtmesi, İsrail açısından ilişkilerin geldiği kırılma noktasının işareti olarak yorumlandı. Haaretz, Fidan’ın diplomatik söylemine rağmen, Türkiye’nin Suriye'deki askeri varlığını artırmaya devam ettiğini vurguladı.

SURİYE'DE YENİ BİR ORDU: TÜRKİYE’NİN STRATEJİK HAMLESİ

Analize göre, Türkiye, Beşar Esad sonrası kurulan Şaraa rejimiyle yakın askeri işbirliği içinde. Ankara’nın, PKK/PYD'nin elinde tuttuğu bölgelerde kontrol sağladıktan sonra Suriye’de yeni bir ordu kurmaya giriştiği ve bu ordunun Türk askeri donanımıyla teçhiz edileceği belirtiliyor. Mart ayında İsrail’in hedef aldığı iki hava üssünün Türkiye tarafından kullanılmasının planlandığı ifade ediliyor.

Haaretz, Türkiye’nin yalnızca silah ve teknoloji vermekle kalmayıp, yeni Suriye ordusunun eğitimini, muharebe doktrinini ve operasyonel yöntemlerini şekillendirdiğini belirtti. En dikkat çekici bölüm ise: Türkiye ile Suriye arasında ortak bir askeri gücün kurulması gündemde.

ABD’Yİ İKNA PLANI: PYD'DEN VAZGEÇ, TÜRKLERLE DEVAM ET

Bar’el’e göre Erdoğan’ın amacı, ABD’yi PKK/PYD güçlerinden vazgeçirerek Suriye’de terörle mücadelede Türkiye’yi birincil muhatap haline getirmek. Bu noktada Haaretz, ABD’nin 2018’deki “DEAŞ bitti” söylemine rağmen Suriye’deki kaosun halen devam ettiğine dikkat çekiyor.

Analizde, Terör örgütü PKK/YPG'nin uzantısı Suriye Demokratik Güçleri'ni elebaşı "Mazlum Kobani" kod adlı Ferhat Abdi Şahin'in yeni Şaraa rejimiyle anlaşarak PYD'yi Suriye ordusuna entegre etmesiyle, Türkiye’nin sert tutumunu yumuşattığına da yer veriliyor.

ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİ GÜNDEMDE: 20 MİLYAR DOLARLIK PAZARLIK

Yazıya göre Erdoğan’ın nihai hedefi, ABD’nin terörle mücadele yetkisini Türkiye’ye devretmesi ve bu yolla Suriye’deki operasyonların koordinasyonunu Ankara’nın üstlenmesi. Bu çerçevede, Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump ile yapmayı planladığı görüşmenin gündeminde şu konular var:

    2020’de S-400 nedeniyle uygulanan yaptırımların kaldırılması     Türkiye’nin yeniden F-35 programına dahil edilmesi     ABD’ye yaklaşık 20 milyar dolarlık savunma sanayi siparişi     Suriye’ye yönelik ABD yaptırımlarının hafifletilmesi     Trump ile Şaraa arasında Türkiye ya da Suudi Arabistan’da muhtemel bir zirve

İSRAİL'İN KAYBETTİĞİ SIFIR TOPLAMLI OYUN

Zvi Bar’el, yazısını dikkat çekici bir yorumla noktalıyor: Erdoğan’ın bu planı tutarsa, İsrail’in Türkiye’ye karşı yürüttüğü sıfır toplamlı denklemi çöker. Ancak Bar’el’e göre hâlâ başka bir ihtimal de mevcut: ABD, Türkiye’nin tekliflerini kabul etmeyebilir ve bölgedeki denklemi kendi çıkarları doğrultusunda yeniden şekillendirebilir.

Kaynak: RSS