Haber7
Hamas, İngiltere İçişleri Bakanlığı'na sunduğu 106 sayfalık resmi başvuruyla, 2000 Terörle Mücadele Yasası kapsamındaki "yasaklı terör örgütü" statüsünün kaldırılmasını talep etti. Başvuruda, uluslararası hukuk, insan hakları ve siyasi temsil hükümleri öne sürülerek statünün yeniden değerlendirilmesi istendi.
20 UZMANIN ORTAK ÇALIŞMASIYLA HAZIRLANDI
Hukuk profesörleri, akademisyenler ve uluslararası ilişkiler uzmanlarından oluşan 20 kişilik bir ekip tarafından titizlikle hazırlanan dosyada, alanında yetkin 24 farklı uzmanın görüşlerine yer verildi.
İLKE VAKFI'NIN KRİTİK RAPORU KAYNAK GÖSTERİLDİ
Başvurunun en dikkat çeken yönü, İLKE Vakfı'nın "Filistin'in Görünümü" başlıklı kapsamlı raporunun resmi belgeye kaynak olarak eklenmesi oldu. TODAM bünyesinde hazırlanan ve Av. Ahmet Sait Öner ile araştırmacı Şüheda Nur Uzuntaş'ın imzasını taşıyan raporda, Gazze'nin Ekim 2023'teki sosyo-ekonomik durumu çarpıcı verilerle ortaya kondu.
"HAMAS'I TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK TANIMLAMAK FİLİSTİN HALKINI CEZALANDIRMAKTIR"
Hukuki metinde, İLKE Vakfı'nın raporu referans gösterilerek Hamas'ın bölgede eğitim, sağlık ve altyapı hizmetleri sunan bir sosyal yapıya da sahip olduğu vurgulandı. Örgütün tamamen terör örgütü olarak nitelendirilmesinin, Filistin halkını toplu cezalandırmak anlamına geleceği savunuldu.
ULUSLARARASI HUKUKTA EMSAL OLACAK
Uzmanlar, İngiltere'nin vereceği kararın uluslararası hukukta önemli bir emsal teşkil edeceğini belirtiyor. Sürecin önümüzdeki dönemde küresel siyaset ve hukuk çevrelerinde geniş yankı uyandırması bekleniyor.
İLKE VAKFI: MEMNUNİYET DUYUYORUZ
Kurum yetkilileri, hazırladıkları raporların uluslararası düzeyde referans alınmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, "İLKE Vakfı olarak, çeşitli kaynaklardan elde edilen verilerle hazırlanan raporlarımızın uluslararası düzeyde uzman görüşü olarak dikkate alınmasından memnuniyet duyuyoruz" açıklamasında bulundu.
_________
206 ÜLKENİN 199’UNA GÖRE HAMAS TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİL
Hamas’ı dünyada sadece 7 ülke terör örgütü olarak tanımlıyor. İşgalci İsrail’in yanı sıra; ABD, İngiltere, Japonya, Kanada, Avustralya, Paraguay’ın Hamas’ı terör listesine aldığı biliniyor. Dünya üzerinde geri kalan 199 ülke, Filistin direnişiyle özdeşleşen Hamas’ı terör örgütü olarak tanımlamıyor.
Hamas, AB’nin terör örgütleri listesine 2003 yılında eklendi. Daha sonra AB, 2014 yılında Hamas’ı terör örgütü listesinden çıkardı.
Avrupa Birliği Genel Mahkemesi, Hamas‘ın AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasına hükmetti. Avrupa Adalet Divanı bünyesinde yer alan mahkeme Hamas’ın listeye dahil edilmesinin sağlam hukuki temellerden yoksun olduğunu vurguladı.
Yahudi lobisinin baskısı üzerinde Avrupa Birliği, 2017 yılında Hamas’ı yeniden terör listesine ekledi. Ancak somut delil olarak Hamas aleyhine hiçbir unsur öne sürülemedi.