Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Malatya'da Türkiye'de birçok ili vuran zirai don afeti hakkında açıklamalarda bulundu. 

Zirai dondan 34 ilin etkilendiğini belirten Yumaklı, hasarlara ilişkin tarım sigortası olanlar ve olmayanlar için bir tespit ve ödeme takvimlemesi yapılacağını söyledi.

KURBANLIK FİYATLARI 2025: İşte Dana, Tosun, Düve, Koyun ve Keçi fiyatları KURBANLIK FİYATLARI 2025: İşte Dana, Tosun, Düve, Koyun ve Keçi fiyatları

Yumaklı, "Tamamen bizlerin bile elinde olmayan bilgileri tahmin ederek ya da kendisine göre yorumlayarak sorumsuzca açıklama yapanları gördük. Bunların ne üretimimize ne de üreticimize bir faydası yok. Burada bakanlığımızın açıklamalarının dikkate alınmasını istirham ediyorum. En başta söyledik. Stratejik ürünlerimiz, hububat, baklagil, yağlı tohumlar hatta sebzeler, bunlarla ilgili bir şey olmadan işte mahvolduk, ülkemizde gıda problemi olacak, çarşı pazar yanacak açıklamaları sorumsuz. Cumhurbaşkanımız da belirtti. Meyve gruplarında, hepsini saymayayım, bu gruplarda etkili oldu. Bazı yerlerde çok fazla bazı yerlerde çok az etkili oldu" dedi.

Yumaklı, şöyle devam etti:

"Bir yerde yüzde 80-90 etkili olduğu da oldu bir il içinde daha küçük etkili olduğu da oldu. Bunlar hasar tespitleri ile mümkün. 2014 yılında da benzer bir don hadisesi olmuş. Onun bundan farkı, mart ayı gibi olduğu için orada sebze gruplarına da etki etmiş. Bu büyük oranda meyve gruplarına etki etmiş bir husus. 34 ilimiz farklı oranlarda etkilendi. Bunları da işin içine katarak Türkiye'de gıda anlamında kaotik ortamı sağlamanın hiçbir anlamı yok. Bu kişileri sorumluluğa davet ediyorum.

ÖDEME TAKVİMİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Sigortası olanlar tespit çalışmaları biter bitmez derhal ödemeleri yapılacak. Bu bir takvim. Daha sonra çiftçi kayıt sistemine kayıtlı ancak sigortası olmayan üreticilerimiz için de giderleri hesaplayarak onların maliyetlerini de karşılayacağız. Tespit, sigortası olanlar için ödeme, sigortası olmayanlar için de hesaplama ve ödeme gibi bir takvimi uygulayacağız. Tarım sigortasının önemini tekraren belirtmek istiyorum. Bundan sonraki dönem için de bütün yoğunluğumuzu bu işe vereceğiz. Bir sefer olduğunda hasarı çok büyük oluyor.

Malatya'dayız şu anda. Kayısı ağaçlarında büyük oranda zarar var. Bu ağaçların önümüzdeki sene de meyve verebilmesi için yapılması gerekenler var. Bunlarla ilgili de hem bakanlığımız hem valiliğimiz çalışmalara başladılar. Bu teknik bir çalışma, uzmanlık isteyen bir çalışma."

Kaynak: RSS