Ramazan Bayramı'nda, 9 günlük tatilin sağlıklı bir şekilde geçirilmesi için uzmanlar önemli uyarılarda bulunuyor.
Özellikle mevsim geçişiyle artan viral enfeksiyonlara karşı herkesin çok dikkatli olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bayramlaşma sırasında sarılma ve kucaklaşmalara karşı temkinli olunması, sosyal mesafenin asla ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti.
Ayrıca bayram tatilinde doğa gezisi yapacak olanların da böcek ısırıklarına karşı dikkatli olmasını konusunda uyarılar yapıldı.
"Sıkı Sıkı Sarılmayın, Sosyal Mesafeyi Koruyun"
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, bayramın bir geleneği olan bayramlaşma sırasında eş, dost ve akrabalarla bir araya gelindiğinde, sarılıp kucaklaşma sırasında dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Mevsim geçişleri nedeniyle viral enfeksiyonlarda artış yaşandığını belirten Prof. Dr. Özlü, "Şu anda influenza, parainfluenza, Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV), rinovirüsler, COVID virüsleri, bazen de ağır enfeksiyonlar şeklinde zatürre ve bronşit ile gelen hastalarımız oluyor. Özellikle kronik hastalar için sarılmak, kucaklaşmak yani doğrudan temas risklidir. Dikkatli olmakta fayda var" uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Özlü ayrıca, solunum yolu enfeksiyon belirtileri olan kişilerin başkalarına bulaştırmamak için özen göstermesi, sosyal mesafeyi koruması, iyi havalandırılmayan kapalı ortamlardan kaçınması ve mutlaka maske kullanması gerektiğini vurguladı. Bayramlardaki eş dost akrabalar ile bir araya gelip hasret gidermenin salgın hastalıkların yayılması için en uygun ortamı hazırladığına dikkat çeken Özlü, özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olanların kendilerini korumalarının büyük önem taşıdığını ifade etti.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan da üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olan kişilerin mümkünse maske kullanması veya sosyal mesafeyi koruması gerektiğini belirtti. Zaruri olmadıkça insan yoğunluğunun fazla olduğu ortamlara girilmemesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Doğan, büyüklerin ziyaretinin toplumsal bir gelenek olduğunu ancak enfeksiyon belirtisi olanların sosyal mesafeyi koruyarak bayramlaşması gerektiğini dile getirdi. Bu önlemlerin özellikle tansiyon, şeker, kalp hastalığı, KOAH gibi altta yatan rahatsızlıkları olan yaşlıların daha ağır hastalık geçirmesini önleyeceğini vurguladı.
Doğa Gezilerinde Böcek Tehlikesine Dikkat!
Bayram tatilinde kırsal alanlara ve bahçelere gidecek vatandaşlar için de uzmanlardan uyarılar gecikmedi. Türk Dermatoloji Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Aslan Yürekli, özellikle çocukların ağaçlar üzerindeki böceklere dokunmamaları konusunda ebeveynlerin dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Çam kese böceğine dikkat çeken Yürekli, bu böceğin hem kendisinin hem de kozasının alerjik özellikler taşıyabileceğini belirtti. Temas sonrası ciltte kızarıklık, kaşıntı, yüzde ve gözde şişlik gibi belirtilerin görülebileceği gibi, nefes alışverişinde ciddi zorluklar da yaşanabileceğini ifade etti. Özellikle çocukların çam ağaçlarındaki keselere yaklaşmaması ve bunları oyuncak haline getirmemesi gerektiğini vurgulayan Yürekli, bu sayede alerjik reaksiyonların önüne geçilebileceğini söyledi.
Uzmanların yaptığı bu uyarılar, Ramazan Bayramı'nın sağlıklı ve huzurlu bir şekilde geçirilmesi için önem taşıyor. Özellikle risk gruplarında bulunan vatandaşların belirtilen önlemlere dikkat etmesi, salgın hastalıkların yayılmasının önüne geçilmesine yardımcı olacaktır.
İlginizi çekebilir;
Elveda Ey Şehr-i Ramazan! 2025 Ramazan'a Veda Mesajları
BİM 2025 Ramazan Bayram indirimi: Şeker, çikolata ve kolonya fiyatları en dipte!
Bayram öncesi tatlı telaşı: Sahte baklavaya dikkat!