Türkiye, yaklaşık on yıl aradan sonra ilk kez ABD Hazine tahvili alımına başladı. Konuya yakın bir kaynağa göre, bu hamle, 2016 yılında ABD ile yaşanan siyasi gerilimlerin ardından başlayan tahvil satış sürecinin sona erdiğini gösteriyor.
Bloomberg'in haberine göre Merkez Bankası, döviz rezervlerinin sağlıklı bir seviyeye ulaşmasının ardından rezerv politikalarını normalleştirme çabaları kapsamında ABD Hazine tahvilleri satın alıyor.
ABD Hazine Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’nin rezervlerindeki ABD tahvili miktarı son bir yılda 10 milyar dolar artarak 12 milyar dolara ulaştı. Ankara, 2010’ların başında yaklaşık 80 milyar dolarla zirve yapan tahvil varlıklarını, Donald Trump’ın ilk başkanlık döneminde artan siyasi ve jeopolitik anlaşmazlıklar nedeniyle büyük ölçüde elden çıkarmıştı.
En büyük tahvil alımları, Trump’ın yeniden seçilmesinden bir ay önce, ekim ayında gerçekleşti ve toplam 6 milyar dolara ulaştı.
REZERV GÜÇLENDİKÇE ÇEŞİTLENDİRME YAPILIYOR
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.
BBVA Londra Küresel Piyasalar Strateji Direktörü Tufan Cömert, tahvil varlıklarındaki artışın hem ABD ile ilişkilerin iyileşmesine hem de güçlenen döviz rezervlerine bağlı olduğunu belirterek, “Rezervler güçlü olduğunda, çeşitlendirme yapmak anlamlı hale gelir” dedi.