ABD Başkanı Donald Trump’ın yeniden göreve gelmesiyle birlikte küresel piyasalar 2025’in ilk çeyreğinde büyük bir dönüşüm yaşadı. Yatırımcılar güvenli limanlara yönelirken, altın son 40 yılın en iyi çeyreğini geçirdi; ABD doları ise yüzde 4 değer kaybetti.
Teknoloji devleri yaklaşık 2 trilyon dolarlık kayıpla sarsılırken, tahvil piyasalarında yön tersine döndü. Japonya ve Almanya’da faizler yükselirken, kripto paralarda sert dalgalanmalar görüldü.
ALTIN 1986’DAN BU YANA EN İYİ ÇEYREĞİNİ GEÇİRDİ
Altın, Trump’ın başlattığı ticaret savaşı nedeniyle yüzde 17 artışla 1986’dan bu yana en iyi çeyreğini tamamladı. Buna karşılık dolar, 2008 küresel finans krizinden bu yana yılın en kötü başlangıcını yaptı.
TEKNOLOJİ DEVLERİNDE 2 TRİLYON DOLARLIK BUHARLAŞMA
ABD’nin 'Muhteşem Yedili' teknoloji devleri, Çinli rakipleri ve Avrupa’daki savunma şirketlerinin yükselişi karşısında sarsıldı. Toplamda yaklaşık 2 trilyon dolarlık bir değer kaybı yaşandı. Hisse senetleri toz duman içinde kalırken, bu şirketlerin yıllardır yatırımcıların gözdesi olduğu düşünüldüğünde yaşananlar piyasa için tam bir dönüm noktası.
TAHVİL PİYASASI YÖN DEĞİŞTİRDİ: ABD HAZİNE TAHVİLLERİ YÜKSELİŞTE
Candriam Baş Yatırım Sorumlusu Nicolas Forest, “Trump ticareti tamamen tersine döndü” yorumunu yaptı. Yılın başında en büyük risk enflasyon ve faiz indirimi engeli olarak görülürken, artık resesyon (durgunluk) en büyük tehdit.
Bu beklentiyle 140 trilyon dolarlık küresel tahvil piyasası yön değiştirdi. ABD Hazine tahvilleri yılın ilk çeyreğini yüzde 2,7’lik getirisiyle kapatmaya hazırlanırken, getirilerde 20 baz puanlık düşüş yaşandı.
AVRUPA VE JAPONYA’DA FAİZ HAREKETLERİ DİKKAT ÇEKTİ
Almanya, Washington’un savunma desteğini azaltmasının ardından borç frenini gevşeterek savunma harcamalarını artırma planını devreye aldı. Bu gelişme, Alman Bund tahvil getirilerini 40 baz puan artırdı. Japonya Merkez Bankası'nın faiz artırım beklentisiyle Japonya'nın 10 yıllık devlet tahvili (JGB) getirileri 2008’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı ve yüzde 1,6’ya yaklaştı.
DOLAR ZAYIFLADI, GELİŞEN ÜLKE PARALARI GÜÇ KAZANDI
ABD dolar endeksi (DXY), yüzde 4’lük düşüşle gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine nadir görülen bir nefes alma alanı yarattı. Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yeniden temasa geçmesi, yaptırımlara rağmen rubleyi yüzde 35 oranında yükseltti. Polonya Zlotisi ve Çek Kronu, Ukrayna savaşının olası sona erişine dair umutlarla yüzde 5’in üzerinde değer kazandı.
BİTCOİN YİNE BAŞ DÖNDÜRDÜ
Kripto paralarda da dalgalanma eksik olmadı. Bitcoin, Trump’ın göreve geldiği dönemde yüzde 20 artarken, ABD’nin kripto rezerv planlarının rafa kalkmasıyla yüzde 30 geriledi.
Tesla hisseleri ise, açılış gününden bu yana ciddi değer kaybı yaşadı. Çinli rakibi BYD'nin yükselişiyle Elon Musk’un şirketi gölgede kaldı.
EMTİA PİYASASINDA ALTIN VE KAHVE YILDIZLAŞTI
Emtia cephesinde de dikkat çekici hareketler vardı. Altın yüzde 17 artarken, bakır yüzde 11 yükseldi. Arap kahvesi ise kuraklık nedeniyle yüzde 18 değer kazandı ve geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse iki katına çıktı.
Petrol fiyatları ise arz-talep dengesizlikleri ve Orta Doğu'da İsrail, Hamas ve Hizbullah arasında kırılgan ateşkesin etkisiyle dalgalı seyretti.
GÖZLER İKİNCİ ÇEYREKTE: YENİ GÜMRÜK TARİFELERİ GELİYOR
2025’in ikinci çeyreği için ise yatırımcılar temkinli. Trump, 'kurtuluş günü' olarak nitelediği yeni küresel tarife planını çarşamba günü açıklayacak. Columbia Threadneedle’dan Neil Robson, bu planın küresel ticaretteki tarifeleri yüzde 2,5 seviyesinden yüzde 10’un üzerine çıkarabileceğine dikkat çekiyor.
Yeni ticaret savaşlarının resesyonu tetikleyip tetiklemeyeceği ise en büyük soru işareti olarak ön plana çıkıyor.