Geleneksel Türk mutfağında İç Anadolu denince akla ilk hamur işi yemekler gelir. Poğaçalar, börekler, hamur kızartmaları, erişteler vs. bir dolu lezzetin geleneksel mutfağa hakim olduğu görülür.

Sivas yöresi de böyledir. Tarım açısından çok zengin olmadığından daha çok buğday ve buğdaydan türetilen gıdalar Sivas mutfağında dikkat çeker. Bir de et yemekleri tabi ki... Ancak bu sefer şerbetli tatlıların şahı ile geliyoruz: Kalburabastı tatlısı!

Sivas'ın meşhur lezzetlerinden biri olan kalburabastı tatlısı, bayramlarda davet sofralarının en lezzetli ve şık eşlikçilerinden biri olacak. Sivaslılar özel günlerde kalburabastı tatlısını eksik etmediği gibi, yiyenler tarafından bu tatlının tarifi de oldukça merak ediliyor.

Kalburabastı tatlısı

SİVAS YÖRESİNİN VAZGEÇİLMEZ TATLISI: KALBURABASTI TARİFİ

Adını yapımında kullanılan kalburdan kalburabastı tatlısı, kendine özel şekliyle ayırt edilir. Tatlının dış yüzeyine, kalbur ya da rendeye bastırarak tırtıklı bir görünüm verilir. O halde bir ısırıkta ağızda dağılan kıyır kıyır bu tatlının nasıl yapıldığına adım adım bakalım!

KALBURABASTI İÇİN MALZEMELER:

120 gram oda sıcaklığında tereyağı (yaklaşık 8 yemek kaşığı)Yarım çay bardağı sıvı yağ2 yemek kaşığı yoğurt1 çay bardağı irmik1 tatlı kaşığı karbonat1 adet yumurtaBir tatlı kaşığı sirkeAldığı kadar un

Şerbet için;

2 su bardağı su2 su bardağı şekerYarım limon

İçi için;

120 gram ceviz içi (kırılmış)

KALBURABASTI NASIL YAPILIR?

Adım 1:

Soğuk şerbet, sıcak tatlıya eklenecek. Önce şerbeti yapalım. Şeker ve suyu kaynatalım. Kaynara çıkınca limon suyu ekleyelim ve 15-20 dakika boyunca kaynatma işlemine devam edelim. Ağdamsı ve yapışak bir kıvama gelmeli.

Adım 2:

Tereyağı, yumurta, sıvıyağ, yoğurt ve irmiği bir yoğurma kabına alalım ve karıştıralım. Karbonat ve sirkeyi de ekleyelim.

Yavaş yavaş un ekleyerek yoğurmaya başlayalım. Ele yapışmayan yumuşak bir kıvam olmalı.

Adım 3:

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım. Elimizde şekil verdikten sonra içine ceviz koyup hamuru kapatalım. Fırın tepsisine dizelim.

Adım 4:

Önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirelim.

Fırından çıkan tatlıların üzerine, soğumuş olan şerbeti gezdirelim.

Şerbeti çekmesi için 1-2 saat bekleyelim. Afiyet olsun!

İlginizi çekebilir:

Sahte içki kâbusuna karşı uzmanlar uyarıyor Sahte içki kâbusuna karşı uzmanlar uyarıyor

Antalya'nın geleneksel lezzeti: Babata tarifi (batata keki)Antalya'nın geleneksel lezzeti: Babata tarifi (batata keki)

4 malzemeli pratik kış tatlısı: Milföy ve elmanız varsa 10 dakikada hazır!4 malzemeli pratik kış tatlısı: Milföy ve elmanız varsa 10 dakikada hazır!

Kaynak: rss