Ekonomi

Piyasaları ne bekliyor? Yeni haftada takip edilecek 5 şey

Ekonomi - ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni gümrük vergilerini merakla bekleyen yatırımcılar, açıklanan vergi oranlarından pek hoşnut olmadılar.

Trump'ın "Kurtuluş Günü" olarak adlandırdığı 2 Nisan tarihinde ABD'nin en büyük ticaret ortaklarına yeni gümrük vergileri getirmesinin ardından piyasalar altüst oldu. Trump'ın açıkladığı gümrük vergilerinin hedefindeki ülkelerin karşılık vermesi beklenirken, Çin bugün karşılık verdi. Piyasalardaki çalkantı devam ederken, yatırımcılar şirketlerin ilk çeyrekteki finansal bilançolarını ve ABD ile Çin'in enflasyon verisini bekliyorlar.

Singapur'dan Rae Wee, New York'tan Lewis Krauskopf ve Londra'dan Dhara Ranasinghe, Libby George ve Amanda Cooper önümüzdeki hafta piyasalarda olması beklenen gelişmeleri derlediler.

1. PİYASALAR TEPETAKLAK

Trump'ın ek gümrük vergilerini açıklamasının ardından yatırımcıların ABD'de ekonomik durgunluk olacağı beklentisiyle güvenli limanlara yönelmeye başlamalarıyla altın, Japon yeni ve İsviçre frangı yükseldi. Bu sırada ABD'de hisse senetleri son 30 yılın en büyük satışını yaşadı. Geçmişte güvenli liman olarak görülen dolar, yeni gümrük vergilerinin ABD ekonomisine ne kadar zarar vereceği kestirilemediği için değer yitirdi.

Yatırımcılar, Trump'ın politikalarıyla alt üst olan piyasalarda yön bulmaya çalışıyorlar.

2. ÖDEŞMEK ADETTENDİR

"Kurtuluş Günü'nün" etkisi küresel piyasalarda güçlü bir şekilde hissedildi. Trump'ın ek gümrük vergilerinin hedefindeki ülkelerin ABD'ye karşılık vereceği "Ödeşme Günü" öncesinde piyasalarda gergin bir bekleyiş var.

Çin Maliye Bakanlığı, Trump'ın gümrük vergilerine karşılık olarak ABD'den ithal edilen tüm ürünlere 10 Nisan'dan itibaren yüzde 34 oranında ek gümrük vergisi getireceklerini bugün açıkladı.

Çin'in misillemesinin ardından Avrupa Birliği (AB) ve diğer ülkelerin ABD'ye nasıl bir tepki vereceği merak konusu.

AB'nin gerilimi azaltıcı ve müzakerelere fırsat tanıyacak aşamalı bir yaklaşımı izlemesi bekleniyor.

ABD'nin ek gümrük vergilerine yönelik misillemeler ne kadar güçlü olursa riskli varlıklardan kaçış ve ekonominin durgunluğa girme ihtimali o kadar yüksek olacak.

3. 'FABRİKA'DA SORUN VAR

Küresel imalat zincirinin önemli bir halkası olan "Asya Fabrikası" adı verilen Asya Pasifik ve bilhassa Güneydoğu Asya'daki ülkeler Trump'ın yeni gümrük vergilerinden en çok etkilenen ülkeler oldu.

Trump'ın açıkladığı gümrük vergisi listesinde yer alan dokuz Güneydoğu Asya ülkesinin altısı yüzde 32 ila yüzde 49 oranında vergilere tabi tutulmaya hazırlanıyor. Çok ağır bir ekonomik krizden çıkan Sri Lanka, ABD'nin yüzde 44 oranında gümrük vergisine tabi olacak. Bu haberden sonra Sri Lanka'nın dolar cinsi devlet tahvilleri, geçen yılki borç yapılandırmasından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Trump'ın gümrük vergisi açıklaması Asya ülkelerinin para birimlerinde değer kaybına yol açtı.

Yatırımcılar, Asya'daki merkez bankalarının ek gümrük vergilerinin etkilerini hafifletmek için önlemler almasını bekliyorlar. Tayland Merkez Bankası, gümrük vergilerinden kaynaklanan dalgalanmalara karşı önlem alacağını şimdiden duyurdu.

4. ABD'DE BİLANÇO DÖNEMİ BAŞLIYOR

ABD'li şirketlerin finansal bilançosunu açıklayacağı birinci çeyrek dönemi büyük bankalar öncülüğünde önümüzdeki hafta başlayacak.

S&P 500'ün 2022'nin ilk çeyreğinden bu yana olan en kötü ilk çeyrek performansını kaydetmesinin ardından yatırımcılar bu yılın ilk çeyreği için açıklanacak güçlü bilançoların piyasada yeniden risk iştahını artırmasını umuyorlar.

Delta Air Lines ve Corona birası üreticisi Constellation Brands bilançosunu 9 Nisan'da açıklayacak.

JPMorgan, Wells Fargo ve Morgan Stanley ise 11 Nisan'da bilançosunu açıklayacak.

LSEG IBES verilerine göre, S&P 500'teki şirketlerin birinci çeyrekteki kârlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artması bekleniyor. Ayrıca gümrük vergilerinden kaynaklanan etkiler şirketler için önemli bir gündem maddesi olabilir.

Yatırımcılar, 10 Nisan'da açıklanacak ABD'nin Mart ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisini de yakından izleyecekler.

5. ÇİN EKONOMİSİNDE TOPARLANMA SAĞLANABİLECEK Mİ?

Çin'in enflasyon verisi önümüzdeki perşembe açıklanacak ve yatırımcılar dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip Çin'deki tüketicilerin şubattaki zayıf enflasyon verisinin ardından mart ayında harcamalarını arttırmış olduklarını görmeyi umuyorlar.

Çin Devlet Konseyi geçen ay "özel eylem planı" açıklamıştı. Bu plan, yurttaşların gelirlerini artırmayı ve ülke içindeki tüketimi canlandırmayı hedefleyen çocuk bakım desteği gibi önlemleri içeriyor.

Çin'deki son ekonomik veriler beklentilerin üzerinde gelirken, Çin borsasında yatırımcı sayısı artmaya devam ediyor. Ancak kalıcı deflasyonist baskılar hâlâ büyük bir engel teşkil ediyor.

Trump'ın yeni gümrük vergileri, Çin'in güçlü bir toparlanma çabasını da zorlaştırıyor.

Öte yandan Yeni Zelanda Merkez Bankası faiz kararını gelecek Çarşamba açıklayacak. Yeni Zelanda Merkez Bankası'nın ekonomideki zayıflamayla mücadele etmek amacıyla faiz indirimi yapması bekleniyor.