Halk arasında “yaşlılık hastalığı” diye bilinen Parkinson hastalığı, dünya genelinde gitgide vaka sayısında artış gösteriyor.
Uzmanlar, ellerde titreme ve hareketlerde yavaşlamanın, Parkinson’un erken uyarı işaretlerinden biri olabileceğini söylüyor.
Parkinson Gençlerde de Görülebiliyor
Parkinson, genellikle 60 yaş üstü bireyleri etkileyen bir hastalık olsa da, nadiren gençlerde de görülebilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) açıkladığı verilere göre, son 25 yılda Parkinson hastalığının küresel yaygınlığı 2 katına ulaşmış durumda.
The BMJ’de yayımlanan bir araştırma ise 2050 yılında dünya genelinde 25 milyondan fazla insanın bu hastalığın pençesine yakalanacağını öngörüyor.
Ellerde Titreme ve Hareket Yavaşlaması Bir Uyarı Olabilir
Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği’nden Dr. Öğretim Üyesi Hatice Ömercikoğlu Özden de, istirahat halindeyken ellerde titreme ve hareketlerde yavaşlamanın, Parkinson’un erken uyarı işaretlerinden biri olduğunu belirtiyor.
Özden ayrıca, genellikle vücudun tek bir tarafında hareket etmedeki zorluğun, tekrarlayıcı hareketleri yapmada güçlük çekmenin, el yazısının küçülmesinin, yürümede yavaşlamanın ve mimiklerde donuklaşmanın bu hastalığın karakteristik özelliklerinden olduğunu vurguluyor.
Uykuda Düşme Hissi Yaşayanlar Dikkat!
Özden, Parkinson hastalığında sadece hareket ederken sorun yaşanmadığını; aynı zamanda uyku bozuklukları, koku kaybı, kabızlık, unutkanlık, depresyon ve yorgunluk gibi belirtilerin de gözlemlenebileceğinin altını çiziyor.
Özellikle, uykuda bağırma, çırpınma veya düşme hissi gibi davranışları sıklıkla yaşayan kişilerin, bir nöroloji uzmanına başvurması gerektiğini belirtiyor.
İlginizi çekebilir;