“Kalp Sağlığı Haftası” kapsamında açıklanan verilere göre, Sağlık Bakanlığı Aile Hekimliği Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, ülke genelinde son 6 ayda 2 milyon 483 bin kişinin kardiyovasküler risk değerlendirmesi için tarama yapıldı.
6 Ayda 2,5 Milyon Kişi İncelendi
Türkiye genelinde 6 ayda yaklaşık 2,5 milyon kişi üzerinde yapılan bu taramalarda 317 bin 776 kişide kalp ve damar hastalıkları açısından risk tespit edildi. Bu testler, Türkiye'de kalp ve damar hastalıklarıyla mücadelede önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Her Yıl 18 Milyon Kişinin Hayatına Sebep Oluyor
Dünya genelinde her yıl 18 milyon kişinin ölümüne sebep olan kardiyovasküler hastalıklar, çoğunlukla sağlıksız beslenme, hareketsizlik, sigara ve alkol kullanımı gibi nedenlerden meydana geliyor.
“Türkiye Kalp Ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı” Kalp Hastalıklarına Önlemeyi Hedefliyor
Bu risk faktörlerinin bir arada bulunması, yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi durumları tetikleyerek kalp hastalığı riskini daha fazla artırıyor. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı” ile bu risk faktörleriyle mücadele ediyor.
10 Yıllık Ölümcül Kalp Hastalığı Riskini Hesaplıyor
Bu program kapsamında aile hekimleri, 40 yaş üstü bireylere kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapıyor ve yaş, cinsiyet, sigara kullanımı, kan basıncı ve kolesterol değerlerini dikkate alarak 10 yıllık ölümcül kalp hastalığı riski hesaplanıyor. Ve buna bağlı risk tespit edilen kişiler, Sağlıklı Hayat Merkezlerinde sağlıklı beslenme, egzersiz ve sigara bırakma konularında ücretsiz destekten yararlanıyor.
İlginizi çekebilir;